Oosterlicht College Vianen verder als Lekpoort College

10-06-2024
Het Oosterlicht College Vianen start het nieuwe schooljaar 2024 – 2025 onder de nieuwe naam Lekpoort College.

Op feestelijke wijze onthulde directeur Liesbeth van den Broek op 10 juni de nieuwe naam en het nieuwe logo. “Lekpoort College geeft perfect weer waar wij als school voor staan en gaan: een vertrouwde plek in Vianen van waaruit je de wereld ontdekt.”

“De Lekpoort is de enige overgebleven stadspoort van Vianen. Met deze naam verbindt het Lekpoort College zich aan de stad Vianen en aan de historie ervan”, vertelt directeur Liesbeth van den Broek. “Een poort is een toegang tot een andere, nieuwe wereld en vaak het vertrekpunt van een reis. Precies wat leerlingen doen die naar de middelbare school gaan. Ze komen via de schoolpoort binnen en gaan er na enige tijd – ouder, sterker en wijzer – weer door naar buiten. Op naar de volgende fase in hun ontwikkeling. In het logo herken je ook het water van de Lek. De blauwe strepen staan symbool voor het stromen van de rivier. En net als een rivier zijn we als school ook altijd in beweging.” 

Nieuwe start
“De nieuwe naam helpt ons om uit te stralen waar we in uitblinken”, aldus directeur Liesbeth van den Broek. “In het recente verleden was onze school een nevenvestiging van het Oosterlicht College in Nieuwegein. Sinds twee jaar functioneren we allebei als zelfstandige school en leeft de wens voor een nieuwe naam.” De directeur vervolgt: “Het onderwijsaanbod blijft hetzelfde. Het Lekpoort College is en blijft - net als het Oosterlicht College Vianen - een plek waar we de leerlingen kennen, inspireren en ondersteunen. Een vertrouwde én uitdagende omgeving, waar we vanuit een open christelijke levenshouding werken aan waardevolle kennis en vaardigheden. Vanuit het Lekpoort College ontdek je de wereld.” 

Onthulling
De ruim 600 leerlingen verzamelden zich op 10 juni om 10.00 uur op het binnenplein voor de officiële onthullingshandeling. De examenleerlingen waren bij deze onthulling niet aanwezig. Op een groot scherm vertelden een leerling, docent, ouder en de directeur wat de school voor hen betekent. Leerling Emmy Kuipers benoemt de gemoedelijke sfeer en de goede band met docenten, waarmee je kunt lachen. “En wat ik leuk vind, is dat je op school zelf alles moet gaan doen, maar wel op een manier dat je erbij geholpen wordt.” Wiskundedocent Marc Vlierman vertelt: “Het is een heel leuke school, omdat er zulke fijne collega’s werken die oog hebben voor de leerlingen, ook als er iets buiten de lesstof om niet goed gaat.” Directeur Liesbeth van den Broek telt samen met de leerlingen af tot 0, waarna het logo met een druk op een rode knop met confetti werd onthuld. Na de onthulling stond op het schoolplein een ijscokar van IJsboerderij Middelbroeck uit Meerkerk. Alle leerlingen konden daar een heerlijk ambachtelijk ijsje halen.  “Dit is het startsein voor de vele herinneringen die op deze fijne plek nog gemaakt gaan worden, voor de onvergetelijke schooltijd die leerlingen én collega’s hier nu en in de toekomst zullen ervaren.”