PCOU Willibrord koploper ICT
PCOU Willibrord beschikt over één centraal ICT-systeem én -team. En dat is baanbrekend in het Nederlandse onderwijs. Circa 30.000 gebruikers op onze 43 basis- en middelbare scholen werken volledig in de cloud. Dankzij de hypermoderne digitale infrastructuur en flexibele informatievoorziening kunnen we snel inspringen op onderwijsontwikkelingen en hebben leerkrachten meer tijd voor het ontwikkelen en geven van kwalitatief onderwijs voor de leerlingen.
“Wat we als school ook maar willen, de expertise is er. Bijvoorbeeld als we een app zoeken voor het trainen van tafels, of voor ondersteuning bij onze programmeerlessen van robots. En meldingen worden direct opgepakt door de ICT-collega’s. Zo blijft er voor ons meer tijd over voor onderwijs”, vertelt Danique Zelissen, directeur van de Torenpleinschool in Utrecht. Rector Hanneke Schreuder van het St. Bonifatiuscollege ziet dat het werkplezier van de docenten is toegenomen: “Voorheen had ik dagelijks klachten over ICT, nu eigenlijk nooit meer. Docenten kunnen ICT nu echt op een verrijkende manier inzetten, bijvoorbeeld door de aantekeningen van het digibord direct te delen met de leerlingen via Teams.”
Drijvende kracht achter de innovatieve inrichting is ICT-manager Peter Schep. “We hebben een basis gecreëerd waarin we onderwijskundige ontwikkelingen bijzonder snel kunnen faciliteren. Denk aan Artificial Intelligence of Virtual Reality binnen het onderwijs of de ontwikkeling van gepersonaliseerd leren. Voor de vraag om flexibele roosters ontwikkelen we een app, zodat leerlingen zich kunnen inschrijven voor een les. In onderwijsland is de inrichting op deze schaal baanbrekend. Niet voor niets is één van onze projecten als referentiecase gebruikt tijdens een
internationaal partnerevenement van Microsoft.”
Bestuurder Andries Mulder: “Er is zoveel mogelijk op het gebied van ICT, dat besef groeit. PCOU Willibrord beschikt nu over een securityteam, waarmee we inzetten op digitale weerbaarheid. En met ons datawarehouse kunnen schoolleiders de ontwikkelingen in financiën, scores van leerlingen en verzuim nauwkeurig bijhouden via een dashboard, dat ook ondersteunt bij strategisch personeelsbeleid. Zo kan er gestuurd worden op kwaliteit. Dat is uiteindelijk waar we het als scholengroep voor doen: voor iedere leerling de beste ontwikkelkansen.”
In de klas op het St. Bonifatiuscollege.