Muzikale rondreis langs scholen PCOU Willibrord

Waar je ook komt, muziek verbindt en maakt blij. Dat zagen bestuurder Andries Mulder, strategisch adviseur Marie-Louise Smolenaar, Louise Doornenbal van STIP VSO en Marjoke van ‘Meer muziek in de klas’ tijdens de muzikale rondreis ‘Hit the road’ die zij op 19 juni maakten langs vijf PO-scholen van PCOU Willibrord.

Van zelfgemaakte raps tot een ‘boomwhacker’-optreden: op elke school beleefde de delegatie een verrassende muzikale traktatie, waarna zij met leerlingen en medewerkers in gesprek gingen over de betekenis van muziek in het onderwijs. “Leerlingen geven aan dat het ‘zelf maken’ het allertofst is. Ze komen graag in beweging”, vertelt Louise Doornenbal, die het projectplan voor de muzikale rondreis schreef. “Wat ik zo mooi vind om te zien, is hoe ook de stille leerlingen áán gaan bij een muziekles. Muziek brengt saamhorigheid. Zeker in de onderbouw zijn de leerlingen zó aan het swingen. In de bovenbouw is al iets meer gêne en dus is het zo belangrijk om die lessen al van jongs af aan structureel te geven.” 

Inspiratie
Om het effect van muziek op de kinderen in beeld te brengen legde filmmaker Nienke Jorissen de muzikale vast. Binnenkort volgt een compilatie van de rondreis langs de Asch van Wijckschool, De Schakel, Stip VSO, de Blauwe Avonturijn en de Lukasschool.

Een boomwhacker is een modern percussie-instrument.