Leerlingen ontwerpen kunst voor Maliebaan

Dag autoweg, hallo promenade. Het middengedeelte van de Maliebaan wordt omgetoverd tot kunstroute. Leerlingen van zes Utrechtse scholen helpen mee tien nieuwe kunstwerken te ontwerpen, zo ook van Het Globe College, de Asch van Wijckschool en Stip VSO.

De deelnemende leerlingen beleefden samen met hun ouders, leerkrachten en de uitvoerende kunstenaars onlangs de officiële kick-off. Tijdens een wandeling over de Maliebaan gaven mensen uit de wijk uitleg bij plekken en bestaande beelden. Voor de kunstenaars en leerlingen inspiratie genoeg om bij terugkomst aan de hand van de tien geselecteerde thema’s direct aan de slag te gaan met ontwerpschetsen.

Expositie
De komende weken komen de kunstenaars naar de deelnemende scholen voor workshops. In de tussentijd consulteren de leerlingen hun klasgenoten over de ontwerpen, waarna er veertig miniatuurbeeldjes worden gemaakt. Deze miniatuurwerken zijn vanaf 15 april twee weken lang te bewonderen in een glazen showcontainer op de Maliebaan. In deze periode kun je stemmen op jouw favoriete beeld. De bekendmaking van de tien winnende kunstwerken is op 8 mei, waarna de officiële opening van de route en de levensgrote kunstwerken op 18 juni volgt.

Initiatief
​​​​​​​Het initiatief om leerlingen te betrekken bij het Maliebaanproject komt van buurtbewoners, het bedrijfsleven en de Vrije school Utrecht. Organisator Mariette Bark leidt met ondersteuning van Art-Zuid Amsterdam dit prachtige verbindende project in goede banen. Ook historicus en presentator Maarten van Rossum en kunstenaar Jeroen Hermkens zijn verbonden aan dit kunstproject.