Feestelijke eerste paal nieuwe Broeckland College

Met het slaan van de eerste paal is de bouw van het nieuwe Broeckland College vandaag officieel gestart. De eer voor het slaan van de tien paaltjes was aan wethouder Onderwijs Karin van Vliet, bestuurder van onze scholengroep, Andries Mulder, schoolleider Guido van Hoek en leerlingen. De oplevering staat gepland voor het najaar van 2024.

“Fantastisch dat de leerlingen en medewerkers nu echt kunnen uitkijken naar het eigentijdse gebouw waar zij volgend schooljaar intrekken”, aldus Andries Mulder, lid van het college van bestuur van PCOU Willibrord. “Het nieuwe duurzame schoolgebouw sluit perfect aan bij het onderwijs van nu en de toekomst. In de prachtige praktijklokalen en de lichte en transparante ruimtes krijgen de leerlingen alle kansen om hun talenten ten volle te ontwikkelen.”

PCOU Willibrord, het Broeckland College en de gemeente Stichtse Vecht zetten met deze nieuwbouw nadrukkelijk in op duurzaamheid, legt directeur Guido van Hoek uit. “Het gebouw krijgt een groen dak, dat regenwater opvangt en terugbrengt in de grond. Verder voldoet het helemaal aan de klimaateisen van nu: het is gasloos en dankzij de zonnepanelen en goede isolatie vrijwel energieneutraal.”

Het Broeckland College werkt met zes profielen rond de thema’s Bouwen, Zorg, Groen, Transport, Economie en Installatietechniek. De brede vmbo-school heeft een regionale functie die voorbij de grenzen van de gemeente Stichtse Vecht gaat. Van Hoek: “Onze praktische manier van leren staat in ons nieuwe schoolgebouw letterlijk centraal: in het hart van het gebouw komen praktijklokalen die horen bij onze profielen. Ons praktisch gerichte onderwijs is hard nodig gezien de tekorten in de diverse sectoren. We zijn er trots op om praktijkmensen op te leiden die staan voor hun vakmanschap.”

Het nieuwe Broeckland College verrijst op de plek van het bestaande gebouw. De onderbouwleerlingen wijken dit schooljaar uit naar de andere locatie, aan de Broekdijk Oost. De bovenbouw blijft op de Engel de Ruijterstraat. Over ruim een jaar is het nieuwe onderkomen voor maximaal 550 leerlingen klaar.

Wethouder Onderwijs Karin van Vliet: “Het nieuwe Broeckland College maakt het onderwijsaanbod in onze gemeente weer een stuk mooier. Met de bouw investeren we onder meer in onze toekomstige monteurs, verzorgenden, pedagogisch medewerkers en installateurs. Beroepen die we ook in Stichtse Vecht hard nodig hebben!”