Van Asch van Wijckschool tweede cultuurprofielschool Utrecht

Basisschool Van Asch van Wijckschool is vanaf september officieel een Cultuurprofielschool. Daarmee is het de tweede basisschool in Utrecht met een cultuurprofiel, wat inhoudt dat kunst- en cultuur een belangrijke pijler is van het onderwijs. Directeur Katinka van der Wal onthulde het blauwe bordje aan de gevel, samen met Frederique Franken, vakleerkracht kunst en cultuur. De hele school was aanwezig bij deze feestelijke onthulling. 

Met een dans op het schoolplein vierde de school dat ze zijn toegelaten tot de vereniging van CultuurProfielScholen. Hoewel de school al langer aandacht heeft voor kunst-, cultuur- en muziekonderwijs, is het nu dus echt officieel. Katinka: ‘Vanaf dit schooljaar hebben we een vakleerkracht die elke week lesgeeft binnen één van de zes cultuurdisciplines: drama, dans & theater, beeldende vorming, muziek, cultureel erfgoed, digitale media en techniek en literatuur. Om het onderwijs vorm te geven, werken we nauw samen met verschillende culturele instellingen, zoals het Wilde Westen, Cultuur en School Utrecht en de Kunstuitleen. Ook gaan klassen regelmatig naar musea en voorstellingen.’ Daarnaast werkt de school samen met het conservatorium HKU. Vanaf deze week geven enthousiaste conservatoriumstudenten wekelijks muzieklessen in de groepen 1 tot en met 3.

Verrijking creativiteit

In de acht jaar dat kinderen naar school gaan, zijn de genoemde disciplines vast onderdeel van hun programma. En dat is niet voor niets. ‘Kunst- en cultuuronderwijs levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het vergroot de algemene ontwikkeling en kennis. Daarnaast verrijkt het hun creativiteit, kijk op de wereld en het inspireert om een mening te durven hebben en anders te durven denken,’ aldus Katinka.

Vijf cultuurprofielscholen

Het aantal scholen met een cultuurprofiel binnen de Stichting PCOU Willibrord komt daarmee op vijf. Basisschool De Fakkel is sinds 2019 ook een cultuurprofielschool. In het voortgezet onderwijs dragen het Amadeus Lyceum, het Gerrit Rietveld College en het Oosterlicht College in Nieuwegein ook het predikaat cultuurprofielschool.

"Kunst en cultuur verrijkt de creativiteit van kinderen"

Directeur Katinka en vakleerkracht Frederique onthullen het officiële blauwe bordje